Rust en onrust bij Heraclitus en de antieke filosofie

Aan het begin van de Westerse wijsbegeerte staat een denker, Heraclitus van Efeze, die een ode aan de onrust lijkt te hebben gecomponeerd. Het bekende “Panta Rhei” en het fragment waarin hij “oorlog de vader van alle dingen” noemt, wijzen op een vitalisme en een fascinatie voor transformatie en destructie die Bertrand Russell ertoe hebben aangezet om, enigszins overtrokken, Heraclitus de eerste fascist te noemen. Deze lezing wil de thema’s van rust en onrust in het denken van “de duistere” filosoof uit Efeze duiden, en vergelijken met andere antieke filosofen zoals Plato of de Stoïcijnen. Door zijn invloed op Hegel en Nietzsche is Heraclitus ook van immens belang geweest voor de moderne filosofie.

Danny Praet (°1968) is classicus en filosoof van opleiding, en als hoogleraar verbonden aan de vakgroep wijsbegeerte van de Universiteit Gent, waar hij antieke en middeleeuwse wijsbegeerte doceert en ook geschiedenis van het christendom. Hij organiseert jaarlijks ook een thematische lezingenreeks over het christendom, die open staat voor het grote publiek,
recent over “religie en geweld”. Van de vorige reeks over “christendom en islam” verschijnt in 2017 een boek bij de VUB Press. Ook een boek over de Filosofie van Oorlog en Vrede zal daar dit jaar verschijnen. Samen met Pascal Van Hoecke (scholengroep Panta Rhei) organiseert hij de Belgische voorrondes en de deelname aan de Internationale Filosofie Olympiade, waarvan de laureaten traditioneel op de dag van de filosofie bekend gemaakt worden.

Advertenties