Lezing (On)rust roest (niet)

Een lezing door Willie van Peer (Universiteit van München)

In een tijd waarin de stress en burn-out op epidemieën beginnen te lijken, is het nuttig om ons te bezinnen over onze omgang met de tijd. Maar misschien meer nog met de emoties die we daarbij beleven. Onze steeds versnellende wereld maakt dat we steeds meer van onszelf en onze omgeving vervreemden. De onrust neemt toe. Dus lijkt RUST het antwoord. Maar is dat zo? Kunnen we die rust nog wel vinden? Want onze omgang met tijd werkt juist tegen. De tijd vliegt voorbij. En tijd die we besparen door nieuwe technologie (auto’s, vliegtuigen, internet, …) moet weer opnieuw worden gebruikt voor weer nieuwere technologieën! Het lijkt wel een hopeloze vicieuze cirkel.

Vandaar dat mensen zoeken naar oplossingen. Koortsachtig… En het aanbod daartoe is gigantisch: wellness, yoga, mediteren, mindfulness, bootcamp, retraites, enzovoort. De zucht naar rust is een markt geworden. Een nieuwe industrie! In deze markt van onthaasting zijn we HAASTIG op zoek naar wat ons van die haast afhelpt. Maar vrijwel niemand komt op het idee om die smartphone of die tablet gewoon uit te zetten… Of is ook dát een schijn oplossing? Zonder die technologie is het leven tenslotte nog nauwelijks denkbaar. En de toename in efficiëntie door deze media is toch niet te versmaden. Of willen we onze berichten aan elkaar nog met de postduif versturen?

Zijn we dan gedoemd tot stress? In deze lezing gaan we naar de basis van mogelijke oplossingen. En die liggen in de eerste plaats in onze emotionele beleving van (on)rust. Die kan zowel positief als negatief zijn. Maar hoe is die relatie tussen emoties en (on)rust dan in kaart te brengen? De lezing zal u met zulke kaarten vertrouwd maken. Ze zijn herkenbaar, en tegelijk openen ze onze ogen voor de eenvoud van oplossingen.

Tenminste: voor wie er de tijd voor wil nemen

Advertenties