Gezondheid, een ongelijke strijd?

Wie in armoede vertoeft leeft minder lang en wordt vaker geconfronteerd met ziektes en andere gezondheidsproblemen. Ook binnen een welvaartsstaat als België waar in principe iedereen recht heeft op verzorging en een minimumloon. Hoe komt dit? Ligt de oorzaak bij de gezondheidszorg of bij het individu? En kan deze ongelijkheid aangepakt worden? Sara Willems Sociologe Sara Willems en epidemioloog/publicist Luc Bonneux schijnen elk vanuit hun expertise hun licht op deze problematiek. Aansluitend kan het publiek onder begeleiding van medisch filosoof Ignaas Devisch in dialoog gaan met de sprekers.

Prof. dr. Sara Willems is socioloog en verbonden aan de vakgroep huisartsgeneeskunde van de UGent. Zij leidt er de onderzoeksgroep ‘Sociale ongelijkheid in de gezondheidszorg’. Zij is expert in de relatie tussen de sociale status en gezondheid.

Dr. Luc Bonneux is arts, epidemioloog en auteur van tal van boeken en Luc Bonneuxstudies rond algemene en demografische epidemiologie, zoals ‘En ze leefden nog lang en gezond’. Hij schrijft regelmatig opiniestukken die onder meer verschenen in De Standaard en De Tijd. 

Ignaas Devisch is professor ethiek, filosofie en medische filosofie aan de Universiteit Gentignaasdevisch en de Arteveldehogeschool. Hij is voorzitter van De Maakbare Mens vzw – een organisatie die informeert en sensibiliseert over de maatschappelijke en ethische vragen bij biomedische ontwikkelingen – en bestuurder bij de Vereniging voor Filosofie en Geneeskunde. In 2013 verscheen van hem het boek Ziek van gezondheid over de medicalisering van onze samenleving.

Overzicht

 

Advertenties