Over het democratisch verlangen van burgerbewegingen

Fuck bottom-up ! Met die provocerende uitspraak als titel schreef Tom Van Imschoot een bezorgde column over burgerinitiatieven en de retoriek van participatieve democratie. Hij geeft ook hier de voorzet om Manu Claeys en Thomas Decreus te laten reflecteren over de onvolkomenheden van ons politieke bestel en de alternatieven. Een greep uit de ingrediënten voor de discussie: de werking van macht en de relatie met ongelijkheid, de betekenis van verschillende veronderstellingen over een bredere democratie, en het belang van politieke participatie en representatie. Politiek inzicht, ethiek en tactiek ontmoeten elkaar in de bevraging van ons democratisch verlangen.

Manu Claeys is voorzitter van het Antwerpse bewonerscollectief stRaten-generaal, dat My beautiful picturesinds 2005 alternatieven bepleit voor de geplande Oosterweelverbinding. In 2013 publiceerde hij daarover het boek Stilstand, gevolgd door On Accuse No Excuse in 2014. Samen met de actiegroep Ademloos kreeg stRaten-generaal in 2010 de Prijs voor de Democratie. Over democratie in de 21ste eeuw schreef hij o.a. het essay ‘Alle macht in der daad aan het volk’ (VTOM, april 2012).

Tom Van Imschoot (1978) is docent literatuur, essayistiek en cultuurtheorie aan LUCA School of Arts en bijzonder gastprofessor in de kunsten aan de KU Leuven. Hij is stichtend redacteur van rekto:verso, tijdschrift voor kunst en kritiek en intervenieert met schrijven en spreken geregeld ook elders, zowel academisch als in samenwerking met theatermakers en beeldende kunstenaars.Thomas Decreus

Thomas Decreus is journalist bij DeWereldMorgen.be en docent aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (KUL). Hij is gespecialiseerd in democratietheorie en politieke filosofie.

Bieke Purnelle is journalist en algemeen coordinator bij DeWereldMorgen.be

Overzicht

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s