Het is maar om te lachen

9789463101196-375x500Een jaar na Charlie Hebdo is de vraag naar het toelaatbare in een samenleving ook een vraag naar de (morele) grenzen van humor. Het recent verschenen boek Het is maar om te lachen, samengesteld door Roel Daenen,  gaat na hoe Vlaamse perstekenaars van verschillende generaties tegen hun vak aankijken 1 jaar na de slachtpartij bij hun Parijse collega’s. Dragen we morele verantwoordelijkheid wanneer we een grap maken? En waar liggen de grenzen van het recht op vrije meningsuiting? Waar begint ironie en waar sterft de lach uit?  Het in april te verschijnen boek De draad van Penelope van filosoof Guido Vanheeswijck onderzoekt de traditie van de lach en ironie in de filosofie. Reeds bij de Grieken diende de clochard-filosoof Diogenes Plato lachend van antwoord. In de renaissance zochten Erasmus, More, Machiavelli en Montaigne hun weg tussen waarheid en spot. De zekerheden van het moderne Europa werden in de negentiende eeuw door Nietzsche op een lach onthaald. We worstelen vaak met onze hang naar ironie. Want nemen we nog wel iets serieus? Guido Vanheeswijck toont dat denkers in de lijn van Socrates altijd weer de lach als middel hebben gehanteerd om ons, Europeanen, wakker te schudden en onze zekerheden onderuit te halen.

Moderator: Raf Debaene, docent filosofie, opleiding sociaal werk aan de Arteveldehogeschool.

Roel Daenen (°197Roel-Daenen-900x12004) studeerde geschiedenis in Gent en Lissabon, en ontving voor zijn rol als coördinator van de Erfgoeddag in 2012 de eerste Davidsfonds Geschiedenisprijs. Momenteel is hij bij FARO-coördinator communicatie, pers en partnerships. In januari 2016 stelde hij, naar aanleiding van de eerste verjaardag van de aanslag op Charlie Hebdo, voor uitgeverij Polis Het is maar om te lachen. Hoe cartoonisten de wereld veranderen samen.

marlies debraelMarlies Debrael studeerde communicatiewetenschappen en wijsbegeerte en moraalwetenschappen aan de VUB. Momenteel werkt ze aan de KULeuven als onderwijsassistente binnen de opleiding pedagogische wetenschappen. Marlies heeft een grote interesse in de brede humane wetenschappen, maar houdt zich het liefst bezig met ethische kwesties met betrekking tot de media en de maatschappij. Zo schreef ze onder meer een thesis over de morele grenzen van humor.

GuyVanheeswijck_6139_KoenBroos-WEB-900x1200

Guido Vanheeswijck (°1955) is filosoof en hoogleraar en schreef talloze boeken over Robin Collingwood, René Girard en Charles Taylor. Zijn meest recente werk De draad van Penelope. Europa tussen ironie en waarheid, verschijnt in april 2016 bij uitgeverij Polis. De auteur toont dat denkers in de lijn van Socrates altijd weer de lach als middel hebben gehanteerd om ons, Europeanen, wakker te schudden en onze zekerheden onderuit te halen.

Overzicht

Advertenties