15u Debat – ‘De grens van de mens’

Dankzij recente technologieën – zoals genetische testen, chirurgie, medicatie, geavanceerde elektronica, nanotechnologie en artificiële intelligentie – verleggen wij elke dag een beetje onze grenzen. Waar we voorheen geen vat op hadden, valt nu binnen onze controle. Een kind met een aangeboren aandoening, een lijdensweg naar de dood, te kleine borsten … het lukt ons steeds beter dit te vermijden. Meer zelfs, we overtreffen onze beperkingen dankzij stimulerende middelen en technisch vernuft zoals een slimme contactlens. Met dank aan ‘grensverleggende’ artsen, ingenieurs en farmacologen.

Maar hoe ver kunnen en mogen we hier in gaan? Loeren er geen gevaren om de hoek? Komt de menselijke ‘waardigheid’ niet in het gedrang? Worden we ‘ontmenselijkt’? Of maken we ons maar nodeloos druk om niets? In dit debat gaan medisch filosoof Ignaas Devisch, bio-ethicus Willem Lemmens, ethisch expert Jacinta De Roeck, gynaecologe Petra De Sutter, techniekfilosoof Marc Van Den Bossche en ingenieur Jelle De Smet in debat met elkaar over de grens van de mens. Is er een grens, en zo ja, waar ligt ze?

Ignaas Devisch is professor ethiek, filosofie en medische filosofie aan de Universiteit Gent en de Arteveldehogeschool. Hij is voorzitter van De Maakbare Mens vzw – een organisatie die informeert en sensibiliseert over de maatschappelijke en ethische vragen bij biomedische ontwikkelingen – en bestuurder bij de Vereniging voor Filosofie en Geneeskunde. In 2013 verscheen van hem het boek ‘Ziek van gezondheid’, over de medicalisering van onze samenleving.

Willem Lemmens is professor (bio-)ethiek, geschiedenis van de moderne filosofie en politieke filosofie, verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Hij is voorzitter van het Centrum Pieter Gillis en het Centrum voor Ethiek van de Universiteit Antwerpen, en is lid van het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-ethiek.

Jacinta De Roeck is ethisch experte bij H-VV, de Humanistisch-vrijzinnige Vereniging. Zij is tevens ex-senator en stond mee aan de wieg van de euthanasiewet. Zij is gespecialiseerd in levenseindevragen als euthanasie en abortus, en in medisch begeleide voortplanting. In 2013 won ze de LEIFtime Achievement Award.

Jelle De Smet is burgerlijk ingenieur in de toegepaste natuurkunde en doctoreert aan de Universiteit Gent. Hij haalde recent de wereldpers met de ontwikkeling van een contactlens met een ingebouwd LCD-scherm. Hij is laureaat van de Gouden Pipet 2013 van Eos.

Petra De Sutter is professor gynaecologie en hoofd van de Afdeling Reproductieve Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Gent. Als gynaecoloog houdt ze zich exclusief bezig met de diagnostiek en behandeling van cyclusstoornissen en vruchtbaarheidsproblemen.

Marc Van den Bossche promoveerde in 1995 aan de Vrije Universiteit Brussel met een proefschrift over de invloed van techniek op ons denken: Kritiek van de technische rede. Hij doceert momenteel wijsgerige antropologie en cultuurfilosofie aan de VUB.

Yoni Van Den Eede is verbonden aan de onderzoekscentra iMinds-SMIT en het Centrum voor Ethiek en Humanisme, beide aan de VUB. Hij doet onderzoek naar de filosofie van de technologie en media-ecologie.

Pieter Bonte is filosoof en voert onderzoek naar de intrinsieke argumenten voor en tegen mensverbetering. Hij is lid van BIG, het Bio-ethics Institute of Ghent.

Index

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s