11u30 Mens en techniek in filmfragmenten – Jo Smets

Uitgangspunt is een poëtische tekst van Denis Arkadevich Kaufman, alias Dziga Vertov: de man met de camera die in de klassieke stille avant-gardefilm De Man met de Camera de klassieke film dood verklaarde en cinema als kunst als mens als machine‘ voorstelde.

Uit zijn manifest ‘Wij‘ uit 1922:

Omdat mensen hun bewegingen niet kunnen controleren, zullen wij hen tot nader order niet als onderwerpen in onze films opnemen. Onze weg voert ons doorheen de poëtische machine: van het corpulente heerschap naar de volmaakte elektrische mens.

Wij openbaren de ziel van de machine, waardoor de werkman van zijn werkplaats gaat houden, de landbouwer van zijn tractor, de ingenieur van zijn motor

Wij brengen vreugde in mechanische arbeid

Wij sluiten vrede tussen mens en machine

Wij trainen de nieuwe mens

Hoewel de cinema het medium bij uitstek werd voor alle mogelijke rampfantasieën over mens, machine en machinemens, was ze steeds een toonbeeld van harmonie tussen mens en techniek.

Kaufman heeft vandaag een ander alias: James Cameron, die met elke in gang gezette cinemachine waarin hij ‘het verhaal van mensen‘ wilde brengen, de cinema als technische kunst vooruit dreef. Meer nog, als filmingenieur bracht hij de mens een onwaarschijnlijke stap verder in de technologisch-wetenschappelijke exploratie van zijn omgeving. Via bekende en vooral minder bekende fragmenten leidt de voorstelling van Vertov naar Cameron.

jo_smets_0Jo Smets is een filosoof met een liefde voor film. Hij haalde zijn doctoraat in 2001 aan de UGent, waar hij tegenwoordig ook werkzaam is aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Hij recenseert films en series, eerst deed hij dat voor Knack Focus, tegenwoordig schrijft hij voor De Morgen.

Index

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s