10.15u Leven met technologie – Tsjalling Swierstra

Nog maar twintig jaar geleden gingen bij menigeen de wenkbrauwen omhoog bij het woord ‘techniekfilosofie’. “Techniek is er gewoon om ons leven makkelijker en aangenamer maken. Wat is er verder over te zeggen?”

Maar tegenwoordig lijkt de vraag eerder te luiden: hoe kun je nog überhaupt filosoferen zonder het – minstens ook – over techniek te hebben? Zo duidelijk is geworden dat ons individuele en collectieve bestaan doordesemd is van techniek. Wat we kunnen kennen, wat we moeten doen, wat we mogen hopen – deze klassieke filosofische vragen kunnen al lang niet meer beantwoord worden zonder daarbij de rol van door mensen gemaakte dingen te betrekken. Zonder technische ingrepen in onze omgeving, en in toenemende mate ook in onszelf, zouden we geen dag overleven.

Filosofen hebben lange tijd vooral negatief over deze afhankelijkheid van de techniek gedacht, hun lezers waarschuwend dat niet de techniek de mens, maar de mens de techniek dient.  Tsjalling Swierstra zal betogen dat er tegenwoordig  interessantere en dringender vragen zijn, bijvoorbeeld: hoe de onlosmakelijke verwevenheid van mensen en dingen te begrijpen, te evalueren en vorm te geven? Voorbeelden haalt hij uit nieuwe en opkomende technologieën als de biotechnologie, de informatie- en communicatietechnologie, en de neurotechnieken. Hoe op een zinnige manier na te denken over mogelijke toekomstige consequenties van deze technologieën en hoe eraan bij te dragen dat ze ons bestaan inderdaad beter en rijker zullen maken?

Tsjalling-Swierstra

Tsjalling Swierstra (1960) is een Nederlands techniekfilosoof, ethicus en politiek filosoof. Hij is grondlegger van de NEST-ethiek: een benadering van morele vragen die nieuwe technologieën oproepen waarbij verschuivingen in verantwoordelijkheden en morele normen en waarden centraal staan.

Index

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s