13u30 Het kneedbare kind – Pieter Bonte

Ben je nalatig als je je kind niet van de best mogelijke genen, pillen en chirurgieën voorziet?

“Ik ben altijd verontwaardigd wanneer mensen zich werkelijk via seks voortplanten. Ze zouden dat niet moeten doen. Ze kunnen zich altijd hoogtechnologisch voortplanten.”

Zo provoceerde Bill Handel, directeur van het Amerikaanse Center for Surrogate Parenting. De natuur van je kind optimaliseren, selecteren en hertekenen, het is een stresserend labeur, maar geen gezeur: het is een morele plicht – je wil je kind toch de beste (biologische) kansen meegeven? Althans, dat willen radicale voorstanders van de ‘verbeterkunde’ je graag inpraten. Wat staat een verantwoordelijke ouder dan zoal te doen? Tel maar op: optimale zaad- en eicellen kiezen, foliezuurtabletjes slikken en wat nog allemaal zodat er zo min mogelijk mis kan lopen tijdens de zwangerschap… En eens het kind geboren is? Altijd klaarstaan om je kind bij te kneden als het moet: een beetje (veel) Rilatine hier en een beetje groeihormoon daar, wat betablockers links en antidepressiva rechts, van tijd en stond ook wat dosissen alcohol en marihuana voor het plezier – dat alles verantwoordelijk afgemeten natuurlijk… En als zoon- en dochterlief oud genoeg zijn voor piercings en tatoeages, waarom dan ook niet voor borstimplantaten en steroïden? Grote gezondheidsgevaren – dus streng verbieden? Je kan het maar beter hopen, want beeld je eens de discussies en de kopzorgen in, als dergelijke ingrepen verder op punt worden gesteld en het gezondheidsargument begint weg te slinken…

pieterbontePieter Bonte is filosoof en voert onderzoek naar de intrinsieke argumenten voor en tegen mensverbetering. Hij is lid van BIG, het Bio-ethics Institute of Ghent.

Index

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s