13u30 Wie niet ziek is, is gezien – Prof. Dr. Ignaas Devisch

Modern zijn kunnen we samenvatten als een aangehouden poging om het lot of toeval zoveel mogelijk uit te sluiten. Maakbaarheid staat daarbij centraal en niet lotservaring, zo schrijft ook Odo Marquard in zijn Apologie des Zufälligen. In het bijzonder is dit vandaag te zien op het terrein van de gezondheid. De tijd dat we gezond waren tot het tegendeel was bewezen, is al lang voorbij en bovendien is onze lichamelijkheid het speelterrein van onze identiteit geworden. Het zorgt ervoor dat onze conditie in een permanente beweging van onrust is terechtgekomen, zonder limiet van bovenaf.

De medische wereld heeft en geeft de middelen om aan het verlangen van ons lot te ontsnappen, tegemoet te treden maar de neveneffecten zijn helaas niet langer te miskennen: vanuit een markgerichte gezondheidszorg en het stimuleren van een consumentenhouding, wordt ons dagelijkse leven en ons gedrag steeds verder gemedicaliseerd, met overdiagnostiek en overbehandeling tot gevolg. Steeds meer mensen krijgen een pil die ze niet nodig hebben voor een ziekte die ze niet hebben, zowel omdat ze er zelf om vragen of in die richting gestuurd worden. Zo dreigt gezondheid zelf een probleem te worden. En dat is een probleem.

ignaasdevischIgnaas Devisch is professor ethiek, filosofie en medische filosofie aan de Universiteit Gent en de Arteveldehogeschool. Hij is voorzitter van De Maakbare Mens vzw – een organisatie die informeert en sensibiliseert over de maatschappelijke en ethische vragen bij biomedische ontwikkelingen – en bestuurder bij de Vereniging voor Filosofie en Geneeskunde. In 2013 verscheen van hem het boek ‘Ziek van gezondheid’, over de medicalisering van onze samenleving.

Index

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s