Filosofieleesgroep Humanitas. Een vergeten ideaal.

Boekhandel Limerick

Het is moeilijk om niet doordrongen te zijn geraakt van een gevoel van crisis. Pandemie. Oorlog. Vluchtelingencrises. Klimaatopwarming. Verlies van biodiversiteit. Globale onrechtvaardigheid. Het wereldtoneel lijkt al te vaak een tragedie waarin de mensheid ten onder gaat aan zichzelf.

Als antwoord op de malaise van onze tijd bepleit Alicja Gescinska in haar essay “Humanitas. Een vergeten ideaal” dat ze schrijft bij Confituur voor de maand van de filosofie, een hernieuwd humanisme. Daarin staat het ideaal van humanitas en de overtuiging van universele menselijke verbondenheid en verantwoordelijkheid centraal. Wat betekende humanitas vroeger? Wat kan humanitas vandaag betekenen? En waarom zou de herontdekking van dit vergeten ideaal heilzaam kunnen zijn voor onze wereld met de uitdagingen waar we voor staan? Dit essay is een aanzet voor een antwoord op precies deze vragen.

Het essay wordt op beperkte oplage gedrukt en is vanaf 1 april te koop bij alle Confituur-boekhandels (zolang de voorraad strekt).

Leesgroep Voormiddag