Dag van de Filosofie in het teken van Verbeelding aan de macht

Op zaterdag 28 april vindt de 6e Dag van de Filosofie plaats in Gent. Filosofen, kunstenaars, schrijvers en jonge denkers buigen zich over het thema Verbeelding aan de macht. In een gevarieerd programma voor zowel kinderen als volwassenen komen fundamentele vragen rond het thema aan bod in lezingen, debat, interview, workshops, debatten, film,…

Verbeelding aan de macht

1968 was een revolutionair jaar waarin wereldwijd conservatieve systemen en traditionele maatschappelijke verhoudingen werden aangevochten. Ook in Gent roerden studenten én proffen zich tegen de betuttelende, patriarchale samenleving. ‘De verbeelding aan de macht’ was een veelgebruikte slogan. Wat is er 50 jaar na datum overgebleven van het jaren ’60 idealisme waarin verbeelding in de strijd werd geworpen tegen autoriteiten? Kunnen filosofen de wereld veranderen? We vragen het in ons debat aan de erfgenamen van de mei 68’ers, maar ook aan de nieuwste lichting denkers, laureaten van de Filosofie Olympiade. We kijken evenzeer naar de toekomst: wat staat er op het spel? Waar kunnen we die macht voor gebruiken? Stap mee in onze denktank rond creëren van verbinding in tijden van verwarring. Denk mee over de bronnen van creativiteit bij Adrien Turel of kleur met Kris Pint en Alicja Gescinska buiten de geijkte paden van neoliberale stereotypen en consumptie. Zet jezelf op het spel tijdens een workshop Socratisch gesprek of Actieve hoop of doe mee aan een experiment: Samen denken.

Je kunt ook mee op filosofische dwaaltocht en Gent verkennen op een niet-evidente, verbeeldingsrijke manier met Jean Paul Van Bendegem en stand-upfilosofe en action writer Laura van Dolron. Ook staan we stil bij de filosofische wortels van verbeelding en macht. Wanneer is verbeelding aan de macht? Wat is verbeelding en hoe functioneert ze? Hoe werkt macht? We gaan te rade bij Foucault en Mudimbe. ’s  Avonds is er stand-upfilosofie met de theatermonoloog ‘Liefhebben’ door Laura van Dolron. Tezelfdertijd is er de vertoning (met introductie) van de absurd-komische film “A Pigeon Sat on a Branch, Reflecting on Existence” in cinema Sphinx.

Ook voor de jongste filosofen is er een wijs en gratis kinderprogramma.

Over

Dag van de Filosofie maakt filosofische vraagstukken bespreekbaar op een toegankelijke en boeiende manier. Ieder jaar wordt één thema vooropgesteld waar fundamentele vragen aan worden gekoppeld. De Dag van de Filosofie is een initiatief van Vormingplus Gent-Eeklo in samenwerking met Universiteit Gent, Masereelfonds, Amarant, Scholengroep Panta Rhei, kunstenaar Peter Aers, Bibliotheek Krook, Vooruit, Sphinx en vrijwilligers.

Praktisch

Dag van de Filosofie 2018
Zaterdag 28 april 14u-18u + avondprogramma 20u
Adres: De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Tickets & info

www.dagvandefilosofie.be
Facebook

Pers

Eva Rousselle | eva.rousselle@vormingplus.be | Tel. 0468 32 94 46